Nincs megjeleníthető tartalom

Mentaház - Magánorvosi központ. Vissza a főoldalra.

Megnyitottuk felújított recepciónkat és rendelőinket

 

2018. augusztus 21-től az utca felőli bejárat felől várjuk Önöket felújított rendelőinkben és tágas, új recepciónkon.

Bejelentkezés: 06305343121

Reumatológia

Dr. Gulyás Erika

Ismerjék meg reumatológus szakorvosunkat, Dr. Gulyás Erikát.

Mikor forduljunk reumatológushoz?

 • Csontritkulással küzd
 •  1-2 hétnél régebben fennálló, erős, mozgást akadályozó izületi fájdalmai vannak bármely izületben (csípő, váll, térd, könyök, boka stb)
 •  Hetek, hónapok óta tartó merevségérzése, mozgásnehezítettsége van az izületeiben vagy a gerince körül
 •  Gerinctájról a bármely végtagba sugárzó erős fájdalmai vannak.
 •  Napi terheléstől fáj a dereka, nyaka, háta
 • Végtagjainak valamelyike zsibbad
 •  1-2 hét alatt nem szűnő derék vagy nyakfájása van
 •  Inhüvelygyulladás kínozza
 •  Éjjeli nyugalmat zavaró fájdalmai vannak

 

Bőrgyógyászat

Dr. Kővágó Levente

A bőrgyógyászat a bőr, a köröm és a haj elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik. Bőrünk állapota tükrözi belső egyensúlyunkat és betegségei általában kellemetlenek, jól láthatóak és feltűnőek is. Okozhatnak egészségi, esztétikai és lelki problémát is. A bőrön észlelt elváltozások megvizsgálásával felismerhető a bőrrák kialakulása még a kifekélyesedési stádium előtt. 
A rosszindulatú bőrdaganatok, illetve ezek legveszélyesebb fajtája, a melanoma korai felismerése döntő jelentőségű, mert a daganat időben felállított diagnózis esetén egyszerű, helyi érzéstelenítésben végzett műtéttel eltávolítható, ami legtöbbször teljes gyógyulást hoz.

BŐRGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATOK, KEZELÉSEK

Anyajegyek szűrése Dermatoscop-pal

Az anyajegyek vizsgálata speciális dermatoscop-pal történik, mely 10X -s nagyítást kézi műszer. Így látható jól az anyajegyek pigment tartama, széle, nagysága és különféle eltérései mely a vizsgálónak kellő információval szolgálnak, amellyel a jó-, vagy a rosszindulatúság eldönthető. Ennek ismeretében javasolt bőrgyógyászati vagy sebészeti eltávolítás.

Szemölcsök, növedékek elektrosebészeti eltávolítása

Elektrokauter segítségével történő, helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás. Apró logó növedékek esetén hegmentes gyógyulás.

Körömgomba, bőrgomba gyógyszeres kezelése

A bőrgomba gyógyszeresen is kezelhető, kizárólag bőrgyógyász szakorvos javaslatával. A körömgomba kezelése házilag nem szokott sikerrel járni. A körömgomba kezelésére való szerek közül kiemelendők a helyi ecsetelők vagy speciális körömlakk használata, gyakran belsőleg adott gyógyszer egyidejű alkalmazásával.

Pattanásos bőr komplex kezelése

A pattanásos bőr kezelése összetett. Külső helyi kezelések és egyidejű belső gyógyszeres kezelés is ajánlott lehet.

Ekcéma

Az ekcémás bőr tünetei nagyon változóak kiterjedés és testtájak szerint. A kiváltó ok felderítése és bőrgyógyász szakorvos által ajánlott kezelés szükséges.

ÚJ! Hidrogén kilégzéses vizsgálat intolerancia meghatározására

laktóz, fruktóz, laktulóz

Vizsgálati napok: kedd, péntek
Érkezés: 7:00-8:00 között éhgyomorra

Gyermekeknél és akár csecsemőknél is elvégezhető a vizsgálat, amely teljesen fájdalommentes.

Milyen esetekben lehet szükséges a hidrogén kilégzési teszt?

A hidrogén-kilégzéses teszt nem csak a laktóz-érzékenység kimutatására alkalmas és ennek megfelelően különféle teszt oldatokkal végezhetik el a vizsgálatot, eltérő gyanúk esetén: laktulózzal, laktózzal, fruktózzal, stb. 
Ha a laktulózzal (a vékonybél enzimjei nem bontják így mindenképp a baktériumok segítségével kerül emésztésre) végzett teszt magas hidrogénszintet jelez, az utalhat, ezen baktériumok nagy számára is (kontaminált vékonybél szindróma betegség). A laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt a tejcukor-érzékenység gyanúját igazolhatja, míg a fruktózzal végzett vizsgálat a fruktóz intolerancia diagnózisát segíthet felállítani.
Mindhárom tesztanyaggal ugyanaz a vizsgálat menete, a leggyakrabban azonban laktózintolerancia meghatározásának irányában kérik a vizsgálatot.

A laktózérzékenység (laktózintolerancia) rendkívül kellemetlen betegség, fájdalmas tünetcsoport jellemzi (hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, hasmenés, hányinger, hányás, stb.) A tünetcsoport oka lehet pl. a tejcukor-érzékenység, és olyan kórképek ahol a vékonybél felszívó felülete (bélbolyhok) károsodtak – pl. cöliákia

Laktózt (tejcukrot) a tej és tejtermékek, valamint a laktóz tartalmú élelmiszerek, ételek tartalmaznak. Ezek elfogyasztása után a tünetek lehetnek bizonytalanok, a beteg nem is gondol laktózintoleranciára, a laktáz enzim részleges, vagy teljes hiányára, csökkent működésére. A laktózintolerancia tünetek hosszabb távon erősödhetnek, egyre súlyosabbá válnak.

Egészséges embereknél a vékonybél felső szakaszában termelődik a tejcukrot (laktózt) bontó laktáz enzim. A laktóz, egy kettős cukor (diszacharid), galaktózból és glükózból áll. Csak akkor tud felszívódni, ha a laktáz enzim alkotóelemeire bontja, ellenkező esetben bontatlanul halad tovább a bélben ahol a vastagbél baktériumok hidrogénre és szerves savakra fermentálják (erjesztik), ez okozza a tüneteket.

A vizsgálat alapja a kilélegzett levegő H2 tartalmának vizsgálata

H2 gáz csak abban az esetben képződik a szervezetben, ha a szénhidrátok (jelen esetben a „kettős cukor”, laktóz), emésztetlenül kerül a vastagbélbe és az ott lévő baktériumok nem bontják le, hanem erjesztik, és e miatt hidrogén gáz képződik ami a puffadást okozza.

A VIZSGÁLAT FOLYAMATA:

Éhgyomorra végezzük a vizsgálatot.

A helyszínen öblítéssel fertőtlenítjük a beteg száját, és a garatot, antibakteriális hatású szert használunk.

Az egyénileg (testtömeg szerinti) meghatározott mennyiségű laktóz (vagy fruktóz, laktulóz) tartalmú teszt italt elfogyasztja a páciens.

A laktóz tartalmú ital elfogyasztása után fél óránként történik a kilélegeztetés egy műszerbe, ami méri, kimutatja tartalmaz-e, és ha igen akkor mennyi hidrogén gázt a kifújt levegő.

TUDNIVALÓK:

A vizsgálatot megelőző este nem javasolt:

 •  Nehezen emészthető, zsíros-, rost dús-, puffasztó ételeket vacsorázni.
 •  Kerülni kell a burgonya, rizs, tésztaételeket, mert elhúzódó hidrogén kiválasztáshoz vezethetnek.

A vizsgálatot megelőzően 12 órán át nem szabad:

 • dohányozni
 • mentoltartalmú ételeket
 • italokat fogyasztani
 •  fogkrémet használni.