Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 8:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 8.00-13.00

English
hu / en

Beleegyező nyilatkozatot koronavírus-szűréshez

 

Tisztelt Páciensünk!

A Mentaház Magánorvosi Központ szerológiai vizsgálatát a teljes vérmintából mikrobiológiai laborban készült vizsgálat útján, illetve az Európai Unió által engedélyezett CE jelzésű eszközzel végzi az új koronavírus (SARS-CoV-2) ellen a szervezetünk védekezőképességének eredményeként termelt két immunfehérje kimutatását.

A vírusbetegség tünetei csak a SARS-CoV-2 vírustól fertőzött emberek egy részénél észlelhetőek, náluk kialakul a COVID-19 betegség. A fertőzés másoknál tünetmentesen zajlik. Ellenanyagot, azaz a két általunk is vizsgált immunfehérjét (IgM és IgG) azonban mindkét esetben képez a megfertőzöttek szervezete. Szervezetükben a COVID19 tüneteinek elmúltával még mintegy két hétig mutatható ki a vírus. 

A. Kinek nem érdemes szűrővizsgálatra, tesztelésre jelentkezni?

1. Annak, akinél e vírusfertőzést víruskimutatással vagy a jellegzetes, specifikus ellenanyagok elemzése alapján már egyértelműen igazolták.

2. Annak, akinek immunhiányos betegsége van, vagy a védekezőképességet gyengítő (immunszupresszív) gyógyszert szed.

B. Miért érdemes tudnia, hogy átesett-e a SARS-CoV-2 fertőzésen?

1. Ha e vizsgálat nem mutat emelkedett ellenanyagszintet, akkor vagy még nem esett át a SARS-CoV-2 fertőzésen, vagy a fertőzés olyan korai szakaszában van, amikor az ellenanyag-képződés még nem kezdődött el. Érdemes tehát fokozottan óvnia magát, és az egyéb körülményeket is figyelembe véve 4 hét múlva célszerű e szűrővizsgálatot megismételni

2. Ha e vizsgálat IgM emelkedett ellenanyagszintet mutat, akkor tudni fogja, hogy jelenleg is folyamatban van a koronavírus fertőzése – függetlenül attól, hogy ez tünetekkel vagy tünetmentesen zajlik.

3. Ha e vizsgálat emelkedett IgM és IgG ellenanyagszintet mutat, akkor Önnél vagy lezajlott már vagy a vége felé közeledik a koronavírus betegsége, de lehetséges, hogy még fertőz.

4. Ha e vizsgálat az IgG tekintetében emelkedett ellenanyagszintet mutat, akkor a koronavírus betegsége már feltehetőleg lezajlott, további teendője nincs.

5. A 2-4-es pontban foglalt esetekben a 2020. április 1-jétől hatályos járványvédelmi eljárásrend miatt az eredményt jelentenünk kell a területileg illetékes kormányhivatal járványügyi osztályának. A továbbiakban szükséges, a járvánnyal kapcsolatos lépésekben ők döntenek. Amennyiben Önre a 2.-3. pontban foglaltak érvényesek, tünetmentes, nem tartozik a kockázati csoportok egyikébe sem, és otthonában sincs kockázati csoportba tartozó hozzátartozója, akkor otthonába bocsátjuk, ahol a karanténra vonatkozó szabályokat kell betartania. 

C. A szűrővizsgálat lépései: 

1. Adminisztrátorunk a D épületben fogadja és ellenőrzi, hogy a megjelölt időpontra érkezett-e.

2. Az előjegyzés egyeztetését követően a COVID-19 szűrésre kijelölt, külön bejáratú D épületünkbe kísérjük. Megkérjük, hogy fertőtlenítse a kezét, valamint megmérjük a testhőmérsékletét. 

3. Személyes adatainak egyeztetését követően, a korábban megküldött és kitöltött kérdőívet, a beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatot kinyomtatjuk, azokat aláírja, majd a vizsgálat árát készpénzben vagy bankkártyás fizetési módon megtéríti. Amennyiben a készpénzes fizetést választja, kérjük, hogy postosan a vizsgálat árával megegyező összeget adjon át kollégánknak.

4. Amennyiben az Ön szóbeli elmondása alapján a recepciós tudomására jut, hogy a negatívan kitöltött kérdőív ellenére a COVID-19 tekintetében gyanús esetnek minősül, a szűrést nem végezzük el, s gyanús esetként jelentjük a járványügyi központ felé, akik a további teendőkről intézkednek.

5. Ha az elolvasott, s aláírt beleegyező nyilatkozatban foglaltakkal kapcsolatban további kérdése merülne fel, betegkoordinátorunk szóban válaszol kérdéseire.

6. Alkoholos fertőtlenítés után vénás vérvételre kerül sor, vagy gyors teszt esetén az egyik ujjbegyét megszúrjuk. Utóbbi esetben az első vércseppet letöröljük, majd a második cseppet pipettával a vizsgáló eszközbe cseppentjük. Mindkét esetben a szúrás helyét kötszerrel fedjük, majd a vizsgálóhelyiségből távozhat. Gyorsteszt végzése esetén a teszt eredményét megvárhatja intézményünk belső kertjében helyet foglalva. Vénás vérvételből készült vizsgálat esetén – vagy kérése szerint gyorsteszt esetén - 3 munkanapon belül tájékoztatjuk az eredményről. 

7. Kb. 15 perc múlva a gyorsteszt eredményét átveheti. 

Negatív eredmény esetén nincs teendő. 

Pozitív eredmény esetén a tényt, hogy a teszt pozitív eredményt igazolt az Ön személyes adataival együtt be kell jelentenünk a területileg illetékes járványügyi hatóság részére. Ezt követően koordinátorunk szóban és írásban tájékoztatja Önt az aktuálisan hatályos eljárásrend szerint teendőkről.

D. Mennyire pontos a vizsgálat?

Semmilyen orvosi vizsgálat nem 100%-os, így e vizsgálatok érzékenysége és fajlagossága (szenzitivitás, specificitás) sem, de nagy pontosságúnak tekinthető. A gyorsteszt esetén az IgM kimutatásra vonatkozóan a klinikai szenzitivitás 90,5%, az IgG kimutatására vonatkozóan pedig a klinikai szenzitivitás 96 %. A vénás vérmintából kinyert vérsavóban több ellenanyag termelődik, mint amennyit az ujjbegyből kinyert mintában találhatunk, így ez az eljárás biztosabb eredményt adhat.

Ha Ön azért jelentkezett vizsgálatra, mert a közelmúltban közeli kapcsolatba (másfél méteren belül, 15 percnél hosszabban, maszk nélkül) került olyan személlyel, akinél ugyan nem igazoltak koronavírust fertőzést, de Ön úgy gondolja, hogy az illető koronavírusos lehetett és a találkozás az ilyen személlyel kevesebb, mint két hete történt, akkor előfordulhat, hogy a szervezete még nem termelt ellenanyagot. Ezért a vizsgálat eredménye negatív lesz. Ha a vizsgálatot követő 2 héten belül lázas lesz vagy köhögni kezd, háziorvosánál jelentkezzen.

E. Milyen szövődményekkel kell számolni?

A szúrás helye átmenetileg fájdalmas lehet, illetve a körülötte lévő szövet elszíneződhet.

Nagyon ritkán a szúrás helyén gyulladás alakulhat ki. 

 

A külön lapon átadott adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem és elfogadtam.

Az itt leírt tájékoztatást végigolvastam, megértettem, a kérdéseimet feltehettem, azokra érthető és kimerítő választ kaptam.

Mindezek alapján kérem az IgM/IgG vizsgálat elvégzését, majd az eredmény közlését.