Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Beleegyező nyilatkozatot koronavírus-szűréshez

 

Tisztelt Páciensünk!

A Mentaház Magánorvosi Központ antigén vizsgálatot a koronavírus aktuális jelenlétére vonatkozóan a garatváladék mintavételt követően, illetve szerológiai vizsgálatot az Európai Unió által engedélyezett és OGYÉI által engedélyezett CE jelzésű eszközzel végzi az új koronavírus (SARS-CoV-2) ellen a szervezetünk védekezőképességének eredményeként termelt két immunfehérje kimutatására.

 1. Mikor érdemes tesztet készíteni?

A vírusbetegség tünetei csak a SARS-CoV-2 vírustól fertőzött emberek egy részénél észlelhetők, náluk kialakul a COVID-19 betegség. A fertőzés másoknál tünetmentesen zajlik.

Az antigén vizsgálat a vírus aktuális jelenlétét mutatja a szervezetben. Jelenleg ez az egyik legérzékenyebb vizsgálat az új koronavírus kimutatására.

Ellenanyagot, azaz a két általunk is vizsgált immunfehérjét (IgM és IgG) képez a megfertőzöttek szervezete abban az esetben is, ha tünetmentes.

 1. Miért érdemes tudnia, hogy átesett-e a SARS-CoV-2 fertőzésen?

IgG/IgM vizsgálat eredményei:

 1. Ha e vizsgálat nem mutat emelkedett ellenanyagszintet, akkor vagy még nem esett át a SARS-CoV-2 fertőzésen, vagy a fertőzés olyan korai szakaszában van, amikor az ellenanyag-képződés még nem kezdődött el. Érdemes tehát fokozottan óvnia magát, és az egyéb körülményeket is figyelembe véve 4 hét múlva célszerű e szűrővizsgálatot megismételni
 2. Ha e vizsgálat IgM emelkedett ellenanyagszintet mutat, akkor tudni fogja, hogy jelenleg is folyamatban van a koronavírus fertőzése – függetlenül attól, hogy ez tünetekkel vagy tünetmentesen zajlik.
 3. Ha e vizsgálat emelkedett IgM és IgG ellenanyagszintet mutat, akkor Önnél vagy lezajlott már vagy a vége felé közeledik a koronavírus betegsége, de lehetséges, hogy még fertőz.
 4. Ha e vizsgálat az IgG tekintetében emelkedett ellenanyagszintet mutat, akkor a koronavírus betegsége már feltehetőleg lezajlott, további teendője nincs.

antigén vizsgálat esetén az alábbi eredmények lehetségesek:

1./ Pozitív: elégséges mintából vizsgálva jelen van a vírus

Ha a vizsgálat eredménye pozitív, Ön jelenleg fertőz az új koronavírussal. Javasoljuk, 2 hét múlva jöjjön el újra antigén vizsgálatra. 

2./ Negatív: elégséges mintából vizsgálva nincsen jelen a vírus

Az Ön szervezetében a koronavírus nem kimutatható.

 1. A szűrővizsgálat lépései: 

IgG/IgM vizsgálat:

 1. Adminisztrátorunk a D épületben fogadja és ellenőrzi, hogy a megjelölt időpontra érkezett-e.
 2. Az előjegyzés egyeztetését követően a COVID-19 szűrésre kijelölt, külön bejáratú D épületünkbe kísérjük. Megkérjük, hogy fertőtlenítse a kezét, valamint megmérjük a testhőmérsékletét. 
 3. Személyes adatainak egyeztetését követően, a korábban megküldött és kitöltött kérdőívet, a beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatot kinyomtatjuk, azokat aláírja, majd a vizsgálat árát készpénzben vagy bankkártyás fizetési módon megtéríti. Amennyiben a készpénzes fizetést választja, kérjük, hogy postosan a vizsgálat árával megegyező összeget adjon át kollégánknak.
 4. Amennyiben az Ön szóbeli elmondása alapján a recepciós tudomására jut, hogy a negatívan kitöltött kérdőív ellenére a COVID-19 tekintetében gyanús esetnek minősül, a szűrést nem végezzük el, s gyanús esetként jelentjük a járványügyi központ felé, akik a további teendőkről intézkednek.
 5. Ha az elolvasott, s aláírt beleegyező nyilatkozatban foglaltakkal kapcsolatban további kérdése merülne fel, betegkoordinátorunk szóban válaszol kérdéseire.
 6. Alkoholos fertőtlenítés után vénás vérvételre kerül sor, vagy gyors teszt esetén az egyik ujjbegyét megszúrjuk. Utóbbi esetben az első vércseppet letöröljük, majd a második cseppet pipettával a vizsgáló eszközbe cseppentjük. Mindkét esetben a szúrás helyét kötszerrel fedjük, majd a vizsgálóhelyiségből távozhat. Gyorsteszt végzése esetén a teszt eredményét megvárhatja intézményünk belső kertjében helyet foglalva. Vénás vérvételből készült vizsgálat esetén – vagy kérése szerint gyorsteszt esetén - 3 munkanapon belül tájékoztatjuk az eredményről. 
 7. Kb. 15 perc múlva a gyorsteszt eredményét átveheti. 

Antigén vizsgálat:

 1. Adminisztrátorunk a Mentaház Magánorvosi Központ saját belső udvarában fogadja és ellenőrzi, hogy a megjelölt időpontra érkezett-e. 
 1. Az előjegyzés egyeztetését követően megmérjük a testhőmérsékletét. 
 2. Személyes adatainak egyeztetését követően, a korábban megküldött és kitöltött kérdőívet, a beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatot kinyomtatjuk, azokat aláírja, majd a vizsgálat árát készpénzben vagy bankkártyás fizetési módon megtéríti. Amennyiben a készpénzes fizetést választja, kérjük, hogy postosan a vizsgálat árával megegyező összeget adjon át kollégánknak.
 3. Ha az elolvasott, s aláírt beleegyező nyilatkozatban foglaltakkal kapcsolatban további kérdése merülne fel, betegkoordinátorunk szóban válaszol kérdéseire.
 4. Ezt követően szakasszisztensünk mintát vesz garatváladékából.
 5. A vizsgálat eredménye a mintavételt követően, 15 perc alatt készül el, melynek eredményét azonnal kézhez kapja.
 6. Mennyire pontos a vizsgálat?

Semmilyen orvosi vizsgálat nem 100%-os, így e vizsgálatok érzékenysége és fajlagossága (szenzitivitás, specificitás) sem, de nagy pontosságúnak tekinthető.

Az IgG/IgM teszt klinikai szenzitivitása 98,5%.

 A antigén teszt klinikai szenzitivitása 98%. 

A külön lapon átadott adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem és elfogadtam.

Az itt leírt tájékoztatást végigolvastam, megértettem, a kérdéseimet feltehettem, azokra érthető és kimerítő választ kaptam.

Mindezek alapján kérem az IgM/IgG vagy antigén vizsgálat elvégzését, majd az eredmény közlését.