Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Beleegyező nyilatkozatot koronavírus-szűréshez

 

Tisztelt Páciensünk!

A Mentaház Magánorvosi Központ PCR vizsgálatát a koronavírus aktuális jelenlétére vonatkozóan a garat- és orrváladék mintavételt követően hatóságilag elismert mikrobiológiai laborban végezteti.

 Mikor érdemes tesztet készíteni?

A vírusbetegség tünetei csak a SARS-CoV-2 vírustól fertőzött emberek egy részénél észlelhetők, náluk kialakul a COVID-19 betegség. A fertőzés másoknál tünetmentesen zajlik. 

A PCR vizsgálat a vírus aktuális jelenlétét mutatja a szervezetben. Jelenleg ez a legérzékenyebb vizsgálat az új koronavírus kimutatására. 

A PCR vizsgálat esetén az alábbi eredmények lehetségesek:

1./ Pozitív: elégséges mintából vizsgálva jelen van a vírus

Ha a vizsgálat eredménye pozitív, Ön jelenleg fertőz az új koronavírussal. Javasoljuk, 2 hét múlva jöjjön el újra PCR vizsgálatra. Az eredményt a vizsgálatot végző labor jelenti az NNK felé, a páciens köteles karanténban maradni.

2./ Negatív: elégséges mintából vizsgálva nincsen jelen a vírus

Az Ön szervezetében a koronavírus nem kimutatható.

  1. A szűrővizsgálat lépései: 

PCR vizsgálat:

  1. Adminisztrátorunk a Mentaház Magánorvosi Központ saját belső udvarában fogadja és ellenőrzi, hogy a megjelölt időpontra érkezett-e. 
  1. Az előjegyzés egyeztetését követően megmérjük a testhőmérsékletét. 
  2. Személyes adatainak egyeztetését követően, a vizsgálat árát készpénzben vagy bankkártyás fizetési módon megtéríti. Amennyiben a készpénzes fizetést választja, kérjük, hogy postosan a vizsgálat árával megegyező összeget adjon át kollégánknak. Céges vagy egészségpénztári számla igényét kérjük előre jelezze, mert utólag nem áll módunkban emiatt javítani a számlát. 
  3. Ha az elolvasott, s aláírt beleegyező nyilatkozatban foglaltakkal kapcsolatban további kérdése merülne fel, betegkoordinátorunk szóban válaszol kérdéseire.
  4. Ezt követően szakasszisztensünk mintát vesz garatváladékából.
  5. A vizsgálat eredménye a mintavételt követő munkanap 15 órától, de legfeljebb két munkanapon belül érhető el. A leletet e-mailben küldjük el.
  6. Mennyire pontos a vizsgálat?

Semmilyen orvosi vizsgálat nem 100%-os, így e vizsgálatok érzékenysége és fajlagossága (szenzitivitás, specificitás) sem, de nagy pontosságúnak tekinthető. 

 A PCR teszt elvégzése komoly laboratóriumi felszereltséget, és szakmai hátteret igényel, nagy biztonsággal - 95% feletti találati aránnyal - dolgozik, fontos azonban tudni, hogy a mintavétel minősége befolyásolja a vattapálcával “lesodort” sejtek mennyiségét, így a vizsgálati eredmény megfelelőségét is. Kívánatos tehát, hogy a mintavételt végző munkatárs a garatban és az orrüregben kellő magasságig tolja fel a mintavevő eszközök, és megfelelő technikával minél több sejtet gyűjtsön össze.

 

A külön lapon átadott adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem és elfogadtam.

Az itt leírt tájékoztatást végigolvastam, megértettem, a kérdéseimet feltehettem, azokra érthető és kimerítő választ kaptam.

Mindezek alapján kérem az IgM/IgG vagy PCR vizsgálat elvégzését, majd az eredmény közlését.