Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Kezelhető a cukorbetegség Székesfehérváron is!

 

A Mentaház magánorvosi központunkban várjuk kedves pácienseinket diabetológiai szakrendelésünkön!

Mi a diabetológia?

Ez a tudományág a cukorbetegség gyógyításával és megelőzésével foglalkozik. A világon ez az egyik leggyakrabban előforduló anyagcsere betegség. 

A cukorbetegség kialakulási körülményi:

Az inzulin a hasnyálmirigyek béta sejtjeiben termelődik, és onnan jut a véráramba. Ennek az anyagnak a feladata, hogy a sejtek felületén lévő érzékelőkhöz kapcsolódjon és utat nyisson a cukornak. Emellett elősegíti a cukor bejutását és elégését a sejtben. Ha nem termelődik inzulin, illetve kevés keletkezik belőle, akkor az a vércukorszint megemelkedésével jár. Ennek az lesz a következménye, hogy legyengül a szervezet.

A cukorbetegség okai:

A tudományos vizsgálatok szerint vannak olyan gének, amelyek hajlamosak a cukorbetegségre. Ennek a hajlamnak a kialakulását a túlsúly is okozhatja, de bizonyos gyógyszerek is indukálhatnak cukorbetegséget. Ugyanakkor az alkoholfogyasztás és a terhesség következményeként is kialakulhat.

Milyen tünetek észlelésénél kell diabetológushoz fordulni?

Fáradékonyság, megemelkedett vérnyomás, váratlan testsúly csökkenés, megnövekedett vizeletmennyiség, normálistól túlzottan eltérő testtömegindex.

A cukorbetegség típusai:

I-es típus, a cukorbetegek 4-6%-a tartozik ebbe a csoportba. Nagy átlagban gyerekeket, serdülőket érint. Kialakulásának oka még nem ismert.

II-es típus, túlnyomó többségben 40 éves kor felett diagnosztizálják. Kialakulása főként a mozgásszegény életmódnak és a túlsúlynak köszönhető.

Hogyan kezelhető?

A kezelések attól függnek, hogy kinél melyik típust diagnosztizálták, illetve nem utólagos szempont a beteg fizikai állapota sem. Az I-es típusú diabéteszt injekcióban beadott inzulinnal kezelik. Ha elhízott, akkor energiaszegény táplálkozás és sok testmozgás az előírt. Abban az esetben, ha sovány, akkor is diétáznia kell, de főként a szénhidrátmennyiségre és bevitelre kell figyelni. Ha a diétázás eredménytelennek bizonyul, tablettaszedést is előírhat a kezelőorvos.

 

Folyamatos vércukorszint monitorozás CGM Székesfehérváron a Mentaház Magánorvosi Központban.

A folyamatos glükózmonitorozás betekintést enged a cukorértékek kilengéseibe, melyekre az ujjbegyes vércukormérés alapján sosem derülne fény. A szenzort a bőr alatti zsírszövetbe helyezik be egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő szenzor elektronikus jeleket küld egy vevő készülékbe, amelyből kiolvasható a mért érték és utána elemezhető a glükózszint változása. A szöveti glükózszint kis késéssel tükrözi az adott időszak vércukorszintjét.

 

Hol kezeltethetem cukorbetegségemet fejér megyében?

Amennyiben cukorbetegségét Székesfehérváron kezelteti, garantáltan a Mentaház lesz a legjobb választása. Központunkban kiemelkedő belgyógyász, kardiológus, diabetológus szakorvosok várják Önt!