Hétfő-Péntek: 7:00-20:30, Szombat: 9:00-13:00

Afázia terápia

  • Árlistákban nem szerepel minden vizsgálatunk és szolgáltatásunk díja, a további részletekről munkatársaink tudnak felvilágosítást nyújtani a +36 (22) 500-300 telefonszámon.

Az afázia egy olyan, a beszédértésben és / vagy a beszédprodukcióban létrejövő zavar, mely Magyarországon leggyakrabban az agyvérzés miatt alakul ki. Ilyenkor az agyféltekék lokális károsodása jön létre. Diagnosztikája és kezelése kórházban, orvosi felügyelet mellett történik.

(Ezen zavar további okai lehetnek a koponyatrauma és az aneurisma (rendellenes agyi ér) is.)

Fontos, hogy az afáziát elkülönítsük más kórképektől, mint a diszartria (a mozgásért felelős agyterület sérülése, a beszédmozgásokat érinti) vagy a demencia (mentális zavar, nyelvi tünete csak kísérőtünet). 

Az afázia típusai 

Alapvetően 2 csoportra osztható ezen zavar: fluens (folyamatos) vagy nonfluens (nem folyamatos) 

Fluens afáziák: 

  • Wernicke-afázia: Ilyenkor a beszédértés központja (baloldali halántéklebeny) sérül. Ebben az esetben a beteg folyamatosan beszél, ami sokszor értelmetlen, hibákkal teli, a hiányzó visszacsatolás miatt. A feltett kérdésekre nem adekvátan válaszol, hanem a szituációkból próbál következtetni. Beszédutánmondása gyenge. 

  •  Transzkortikális szenzoros afázia: Nem a beszédközpontok, hanem azok összeköttetésében történik sérülés ilyenkor. Tünetei megegyeznek a Wernicke-afáziás betegével, annyi különbséggel, hogy a beszédutánmondásban jobban teljesít. 

  • Kondukciós (vezetéses) afázia: Ebben az esetben egyik beszédközpont sem sérült, „csak” a két központot összekötő agyterület. Fő tünete a beszéd utánmondásának gyengesége. 

  • Amnesztikus afázia (anómia): Fő tünete az állandó szótalálási nehézség, behelyettesítés és körülírás. 

Nonfluens afáziák: 

  • Broca-afázia: Ilyenkor a beszéd motoros központja (baloldali homloklebeny) sérül. A beteg beszéde nem folyamatos, „távirati stílus”-ban fejezi ki magát, illetve gyakran pontatlan az artikuláció. Beszédértése ép. 

  • Transzkortikális motoros afázia: Az ép beszédértés mellett, a beszédindítás feltűnően nehéz, azonban a beszédutánmondásában gyorsabb változás megy végbe, mint a beszédindítás területén 

  • Globális afázia: Ebben az esetben az összes terület sérült: beszédértés, beszédprodukció, beszéd utánmondása, spontán beszéd, olvasás, írás, számolás is érintett. 

Leggyakrabban ez a típus jelenik meg közvetlenül az agysérülés után. 

A sérülést követő 3 hónapig spontán javulás következik be, amikor is az agy regenerálódik. Ennek a hatásnak és a logopédiai terápiának következtében az afázia típusa változik. 

Az afázia egyes típusaihoz nincsenek külön speciális gyakorlatok. Mindig a teszt végeredményéből indulunk ki és a terápia kialakítását megelőzően a következő kérdést tesszük fel magunknak: Melyek a fejlesztendő területek? 

Az afázia terápia Székesfehérváron, a Mentaház Magánorvosi Rendelőben, a teszttel felállított egyéni kezelési terv módszere által történik.

Várjuk Önöket a következő terültek bármelyikén tapasztalt nehézségek esetén: kommunikáció megindítása, beszédértés, megnevezés, mondat- és szövegalkotás

Központunkban minden szakrendelést megtalál egy helyen. Rövid várakozási idővel, több mint 50 orvossal várjuk Önöket! Forduljon hozzánk bizalommal