Hétfő-Péntek: 7:00-20:30, Szombat: 9:00-13:00

Fizikoterápia

  • Elektroterápia 1 alkalom/dupla testrész 6 500 Ft 
    Elektroterápia 1 alkalom/testrész 4 500 Ft 

    Árlistákban nem szerepel minden vizsgálatunk és szolgáltatásunk díja, a további részletekről munkatársaink tudnak felvilágosítást nyújtani a +36 (22) 500-300 telefonszámon.

A fizikoterápiás kezelések hatása többrétű, kiterjed egyrészt a közvetlenül kezelt problémás területre (helyi hatás), másrészt reflexes úton kihat távolabbi testtájakra is, amely visszahat a kezelés közvetlen területeire. 

A fizikoterápiás kezelések csoportosítása a ható energiák szerint: 

1. Elektromos árammal ható kezelések:

Az elektroterápia fajtái széles skálán mozognak, melyek közül az adott problémának leginkább megfelelő kezelést az orvos választja ki. Az elektroterápiás kezelés során az érintett területen speciálisan elhelyezett elektródák, valamint a megfelelően kiválasztott áramforma alkalmazásával, további terápiás formák bevonásával és azok kombinálásával (például: ultrahangos kezelés) fokozható a hatékonyság. 

A kezelés hatásai szerteágazóak: elsődleges hatásként jelentkezik a fájdalomcsillapítás, ezen felül páciens specifikusan különböző arányban gyulladás- és ödéma csökkentő, keringésfokozó hatás is érvényesül. Gyengült, vagy bénult izmok esetén az elektroterápiát izomstimulációra használjuk. 

Elektroterápia típusai:

Iontoforézis kezelés: a különböző hatóanyagok, krémek felszívódását elősegítve, az elektródákon keresztül ható áram fokozza a bőrön keresztüli bevitelt.

Galván kezelés: fokozza a helyi anyagcserét, vérbőséget okoz a kezelt területen, így fokozódik a gyulladt szöveti nedvek eltávozása. Ez a kezelés javasolt bursitis (nyáktömlő gyulladás), tendinitis (íngyulladás), neuralgia (idegi fájdalom), gerinc és végtagízületek gyulladása esetén.
Interferencia kezelés: az interferencia áram kevésbé ingerli a bőrben lévő érzőreceptorokat, így nem okoz kellemetlen érzést. A kezelés fokozza az izomösszehúzódást, ezáltal a keringést, emellett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. Javasolt terápia lehet a kopásos elváltozásoknál, csigolyák meszesedésénél. 

Diadynamikus kezelés (DD): élettani hatása elsősorban a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés, alkalmas még izomstimulálásra, keringés- és enyhe vérbőség fokozásra. Az alábbi panaszok esetén javasolt az igénybevétele: derékfájdalom (lumbágóra), végtag ízületi fájdalma, ödéma. 

Tens kezelés: alkalmazásával mind a gyengült izom, mind a kevésbé jól működő ideg ingerelhető. Megoldást jelenthet a gyorsabb fájdalomcsillapításra, segíti a műtétek utáni rehabilitációt, alkalmas a sorvadt izom ingerlésére, gyulladáscsökkentésre és izomlazításra

Szelektív ingeráram: ennek a kezelésnek a hatására az izmok fájdalom nélküli kontrakciója (összehúzódása) következik be. Alkalmazása javasolt a gyenge izmok erősítésére, degenerálódott vagy sorvadt izomok ingerlése céljából, például az alábbi problémák kezelésére: térdsérülések utáni rehabilitáció, arcideg bénulás tüneteinek enyhítése, kéztőalagút szindróma.

2. Mechanikai energiákkal ható kezelések: 

Ultrahang kezelés: az alkalmazott területen a szövetekben rezgést idéz elő, ezért mikromasszázsnak is nevezik. Az ultrahangos kezelés lazítja a kötőszöveteket és izmokat, felpuhítja az izomcsomókat, helyi értágító és keringésjavító hatással bír. Az ízületi meszesedések esetén ez az elsődlegesen használt kezelés. Az ultrahang segítségével elősegíthető a különböző hatóanyagok helyi bevitele, ezáltal a kezelés során használt krémek használata hatékonyabbá válik. Alkalmazása megfelelő terápia a gerinc és a végtagízületek gyulladásos és degeneratív megbetegedéseire, valamint a feszes izomzat oldására. 

Fontos tudnivalók a kezelések igénybevételét megelőzően:
A fizikoterápiás kezelések megkezdése mindig szakorvosi javaslat alapján történik, mert bizonyos betegségek és állapotok fennállása esetén, azok igénybevétele kockázatot jelenthet. Szakorvosi kompetencia annak mérlegelése, hogy a kórelőzmény figyelembe vételével az egyes panaszok esetén mely kezelések, illetve kombinált terápiák alkalmazása részesítendő előnyben.

Az ellenjavallatok köre a teljesség igénye nélkül: akut lázas állapot, gyulladt/sérült bőrfelület, beültetett fémprotézis megléte, rosszindulatú daganat, elektroterápiás kezelésnél Pacemaker. 

A különböző fizioterápiás kezeléseket gyakran együtt, kombinálva és kúraszerűen alkalmazzák, azok egymásra épülve fejtik ki kedvező hatásukat. A beteg részéről a javulás érdekében aktív részvétel szükséges.

A természeti energiákkal való kezelések során fellépő mellékhatások és szövődmények kockázata elhanyagolható. Ritkán előforduló mellékhatások: fáradékonyság, vérnyomás emelkedés, esetleges szédülés, hányinger, átmeneti fájdalom fokozódás, allergiás reakció, bőrpír. A fenti tünetek tapasztalása vagy bármely más elváltozás észlelése esetén, kérjük, jelezzen a kezelő személyzet felé.