Hétfő-Péntek: 7:00-20:30, Szombat: 9:00-13:00

H2 kilégzés vizsgálat

 • Vizsgálat 18 000 Ft 

  Árlistákban nem szerepel minden vizsgálatunk és szolgáltatásunk díja, a további részletekről munkatársaink tudnak felvilágosítást nyújtani a +36 (22) 500-300 telefonszámon.

Gyermekeknél és akár csecsemőknél is elvégezhető a vizsgálat, amely teljesen fájdalommentes.

A hidrogén kilégzési teszt több betegség és érzékenység kimutatására is alkalmas a vizsgálat során alkalmazott tesztanyagtól függően, melyek a következők:

 • Laktulózzal - a vékonybél enzimjei nem bontják így mindenképp a baktériumok segítségével kerül emésztésre - végzett teszt képes megmutatni az esetleges kontaminált vékonybél szindróma betegség, amennyiben a baktériumok nagy számára van jelen. 

 • Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt a tejcukor-érzékenység gyanúját igazolhatja. (Ezt elsősorban a tejek, illetve a különböző tejtermékek váltják ki, azonban más élelmiszerekben is előfordulhatnak, melynek tünetei lehetnek a hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, hasmenés, hányinger, hányás… A tünetcsoport okai, a tejcukor-érzékenységen túl lehetnek, az olyan kórképek, ahol a vékonybél felszívó felülete (bélbolyhok) károsodtak.)

 • Fruktózzal végzett vizsgálat a fruktóz intolerancia diagnózisát segíthet felállítani, vagyis a gyümölcscukor-intoleranciát. (Ennek tünetei lehetnek a hányinger, görcsös hasi fájdalom, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom...)


Mindhárom tesztanyaggal ugyanaz a vizsgálat menete, a leggyakrabban azonban laktózintolerancia meghatározásának irányában kérik a vizsgálatot.

A vizsgálat alapja a kilélegzett levegő H2 tartalmának vizsgálata

H2 gáz csak abban az esetben képződik a szervezetben, ha a szénhidrátok (jelen esetben a „kettős cukor”, laktóz), emésztetlenül kerül a vastagbélbe és az ott lévő baktériumok nem bontják le, hanem erjesztik, és e miatt hidrogén gáz képződik ami a puffadást okozza.

A vizsgálat folyamata:

Éhgyomorra végezzük a vizsgálatot.

Az egyénileg (testtömeg szerinti) meghatározott mennyiségű laktóz (vagy fruktóz, laktulóz) tartalmú teszt italt elfogyasztja a Páciens, melyet követően fél óránként történik a kilélegeztetés egy műszerbe. Ez mutatja ki, hogy tartalmaz-e, és ha igen akkor mennyi hidrogén gázt a kifújt levegő.

Tudnivalók:

A vizsgálatot megelőző este nem javasolt:

 •  Nehezen emészthető, zsíros-, rost dús-, puffasztó ételeket vacsorázni.

 •  Kerülni kell a burgonya, rizs, tésztaételeket, mert elhúzódó hidrogén kiválasztáshoz vezethetnek.

A vizsgálatot megelőzően 12 órán át nem szabad:

 • dohányozni

 • mentoltartalmú ételeket

 • italokat fogyasztani

 •  fogkrémet használni.