Hétfő-Péntek: 7:00-20:30, Szombat: 9:00-13:00

Nefrológia

 • Kontroll
  (Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben diabetológiai alappanasszal érkezik hozzánk, de panasza nefrológiai területet is érint, úgy a nefrológiai szakvizsgálat ára kerül számlázásra.)
  25 000 Ft 
  Szakvizsgálat
  (Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben diabetológiai alappanasszal érkezik hozzánk, de panasza nefrológiai területet is érint, úgy a nefrológiai szakvizsgálat ára kerül számlázásra.)
  30 000 Ft 
  Ujjbegyes vércukor mérés 2 000 Ft 
  Vizelet mikroszkópos kiértékelése (Dr. Halmai Richárd ) 8 000 Ft 

  Árlistákban nem szerepel minden vizsgálatunk és szolgáltatásunk díja, a további részletekről munkatársaink tudnak felvilágosítást nyújtani a +36 (22) 500-300 telefonszámon.

A nefrológia - más néven vesegyógyászat - a belgyógyászaton belül a vesék működésével, illetve azok működési zavaraival foglalkozó szakág. A vesék legfontosabb feladata, hogy salakanyagokat, ionokat és folyadékot válasszanak ki a szervezetből, fenntartva ezzel az ideális sav-bázis- és ionháztartást. Az ideális folyadékháztartás biztosításával részt vesznek a vérnyomás és a szív-érrendszer szabályozásában. A vesék hormonok révén kiemelkedő szerepet töltenek be az egészséges vérképzésben és a csontanyagcserében.

Mikor kell felkeresnünk nefrológus szakorvost?

 • amennyiben laborvizsgálat során eGFR értékünk kevesebb, mint 60 ml/perc, illetve a vesefunkció romlása 

 • amikor akut vagy krónikus vesebetegség áll fenn (laborvizsgálat szükséges hozzá)

 • ha a vizelet vért és/vagy fehérjét tartalmaz,

 • cukor-, magas vérnyomás-, szív-, máj-, haematológiai betegség, érelmeszesedés, tartós fájdalomcsillapító szedése esetén az orvos javaslatára

 • visszatérő húgyúti fertőzések, vesemedence gyulladás kivizsgálása, vizenyők megjelenése 

 • immunológiai (pl. rheumatoid arthritis, SLE stb.), illetve endokrinológiai kórképekben esetén 

 • öröklődő vesebetegségek (pl. polycystás vesebetegség), fejlődési rendellenesség (pl. patkóvese, solovese ) esetén.

Vesebetegséghez vezethetnek a vizeletelvezető rendszerek betegségei, anatómiai eltérései. Ezek rendezéséhez azonban urológus, illetve nőgyógyász szakorvos bevonása elkerülhetetlen. A vesebetegség diagnózisát követően rendszeres gondozás szükséges, tekintve, hogy bizonyos kórképek esetén veseelégtelenség, illetve vesepótló kezelés válhat szükségessé, valamint a gyógyszerek adagolása, a társbetegségek nyomon követése is szakértelmet kíván a vesefunkció romlási ütemének csökkentésére, mellékhatások, szövődmények elkerülésére. 

A vesebeteg gondozása során - amennyiben indokolttá válik - a beteget segítjük a vesepótló kezelés módjának kiválasztásában, megismertetjük vele a lehetőségeket  (hemodialízis, hasi dialízis, illetve vesetranszplantáció), és megfelelő szakintézetbe irányítjuk. A már vesepótló kezelésben részesülő betegnél segítünk a gyógyszeres terápia, diéta beállításában, a társbetegségek kezelésében. 


# nefrológia, nefrológus, vesebetegség, vese ciszta, dialízis, húgyúti panasz, magánrendelés, Székesfehérvár