Hétfő-Péntek: 7:00-20:30, Szombat: 9:00-13:00

Csecsemő- és gyermek diabetológia

  • Csecsemő-, és gyermekdiabetológiai kontroll 17 000 Ft 
    Csecsemő-, és gyermekdiabetológiai vizsgálat 20 000 Ft 
    Ujjbegyes vércukor mérés 2 000 Ft 

    Árlistákban nem szerepel minden vizsgálatunk és szolgáltatásunk díja, a további részletekről munkatársaink tudnak felvilágosítást nyújtani a +36 (22) 500-300 telefonszámon.

A diabetológia a szénhidrát háztartás zavaraival, illetve a cukorbetegség megelőzésével, kezelésével és annak szövődményeivel foglalkozó orvosi tudományág. Különösen fontos, hogy időben felfedezzük a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegséget. Ebben a korban az a leggyakoribb, hogy a hasnyálmirigy által termelt és elválasztott inzulin hiánya miatt a szervezet sejtjei nem képesek a cukrot felvenni és feldolgozni. Így a keringésben sok cukor marad, mely a vesékben kiválasztódva a vizeletben jelenik meg. Mivel a cukor vizet visz ki magával a szervezetből, a gyermek gyakran és sokat iszik, megnő a vizeletének mennyisége. Eközben fogyni kezd és fáradékony lesz. Az addig szobatiszta gyermek éjszaka is bepisilhet – ez jelentős figyelemfelhívó jel. 

Gyakran a szülők éjszakai bevizelés miatt hozzák el a gyermekeket a szakrendelésre. A laborvizsgálat után a vizeletben kimutatott cukor és az emelkedett vércukorszint irányítja a figyelmet az induló, 1-es típusú cukorbetegség gyanújára. Ilyen esetben azonnali, további vizsgálatok indokoltak.

Különösen figyelemmel kell lenni az elhízott gyermekekre, akiknél a vér-, zsír-, cukorháztartás eltérései (metabolikus szindróma) már korai fázisban jelezhetik a fiatal felnőtt korra kialakuló, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség veszélyét. Diéta, életmódra vonatkozó tanácsok, esetleg gyógyszeres kezelés lehet a megoldás.

 

# gyermek diabetológus, gyermek diabetológia, cukorbetegség, diabétesz, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy betegség, étrend, fogyás, elhízás, magánrendelés, Székesfehérvár