Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Mitől fáj a feje?

Mitől fáj a feje?

A legelső lépés, amit tehet, hogy tisztázza a fejfájásának okát. Gyakori fejfájás esetén pedig, érdemes szakemberhez fordulni.

A fejfájás típusai szerint alapvetően meg kell különböztetni az elsődleges (primer) és másodlagos (tüneti) fejfájást.

Mai posztunkban az elsődleges fejfájást mutatjuk be.

Ezek jellemzően fiatal felnőttkorban kezdődnek, és önálló betegségnek tekinthetőek. ahol "beazonosítható ok" nincs a háttérben.

Az elsődleges fejfájás típusai közül a leggyakoribbak a migrén, a tenziós és a cluster fejfájás.

A Migrén:
Ez a magyar lakosság 10%-át érinti, és nem ritka a családi öröklődése sem. Tünetei igen változatosak lehetnek. A rohamok időtartama 4-72 óra között változhatnak, ám vannak olyanok, akiknél ez évente csak pár alkalom, míg mások hetente többször megküzdenek, ennek tüneteivel. Ezek gyakran féloldali, lüktető-görcsös, és hányingerrel-hányással, a külvilág ingeri iránti túlérzékenységgel társulhatnak. Migrénes fejfájás alatt a fizikai aktivitás csak fokozza a fájdalmat, így, ha teheti, helyezze magát nyugalmi állapotba, pihenjen meg egy rövidebb időre.

Tenziós fejfájás:
Kialakulásának elsődleges okozója a túlhajszolt életmód, a stressz, a negatív pszichés faktorok jelenléte, ezért manapság a tenziós fejfájás a leggyakoribb fejfájás típus. Nevével ellentétben nincs köze a magasvérnyomásos betegséghez. Jellemzően szimmetrikusan, két oldalon, tarkótájon vagy homloktájon jelentkező fájdalommal társul. Jellege általában tompa, nyomó vagy feszítő, a fejfájás, mérsékelt intenzitással. Oka sok esetben a váll és tarkótáji izmok tartós összehúzódása, ami általában a stressz következménye.

Cluster fejfájás:
Ez a fejfájás típus a legritkább. Túlnyomó részt férfiaknál jelentkezik, naponta akár többször is és negyedórától több órán át is eltarthat. Sokszor periodikusan fordul elő, és akár 2 hónapig is eltarthatnak, majd ezt követően a beteg akár évekig is tünetmentes lehet.
A cluster fejfájás tünetét, általában az egyik, de ugyanazon szem körüli rendkívül éles, szaggató, erős fájdalom formájában érezhetik az érintettek. Előfordulhat közben a szem könnyezése, a szemrés beszűkülése, az azonos oldali orr folyása és bedugulása, a bőr kipirulása és verejtékezése is. Ez idő alatt, az alkoholfogyasztás tovább növeli a cluster fejfájás erősségét, ezért tanácsos teljesen kerülni.

Amennyiben gyakori fejfájástól szenved, úgy forduljon bizalommal Mentaházunkhoz.????????

Elérhetőségünk
+36 30 534 31 21