Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Ön odafigyel gyermeke táplálkozására?

Ön odafigyel gyermeke táplálkozására?

Egyre inkább terjednek a fiatalkori evés- és testképzavarok, melyek hosszútávú szövődményekkel is járhatnak.

Ezek klasszikus fajtái az anorexia és bulimia, ám ezeken kívül számos más ok is állhat a háttérben.

  • Az ételelutasítással járó érzelemzavarnál nem jellemző a testképzavar, a betegek tudják, hogy soványak, szeretnének is gyarapodni, de mégsem fogadják el a táplálékot.
  • A szelektív evés során, amikor a gyermek nagyon szűk választékra korlátozza az általa elfogadott ételeket, tipikusan öt-tíz féle ételt fogad el és hevesen ellenáll az új ételek felkínálása esetén. Bár az elfogadott ételek rendszerint magas szénhidráttartalmúak, jellemzően kenyér és tésztafélék, azonban a beszűkült ételválaszték miatt hiánytáplálkozás alakulhat ki, a rágóizmok fejletlenek maradhatnak.
  • Ha családtagok erőltetik az evést, az elmélyítheti a tüneteket, mert fokozza a gyermek szorongását.
  • A túlevéses zavar ezzel szemben az evészavar azon fajtája, amikor ismétlődő falások jellemzik a gyermeket, aki elveszti az étkezési kontrollját. Kialakulása az elhízás rizikótényezőjének tekinthető.


Ezen fentiek felismerése és gyógyítása nagyon fontos és komplex feladat. Fontos, hogy több szakterület orvosaival is konzultáljon, mint a pszichológusok, belgyógyászok, dietetikusok és egyéb szakemberek.

Amennyiben segítségre van szüksége e témában, forduljon bizalommal kórházunk képzett gyermek gasztroenterológusához, Dr. Májer Évához.