Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

ÚJ! Hidrogén kilégzéses vizsgálat intolerancia meghatározására

Vizsgálati napok: kedd, péntek
Érkezés: 7:00-8:00 között éhgyomorra

Gyermekeknél és akár csecsemőknél is elvégezhető a vizsgálat, amely teljesen fájdalommentes.

Milyen esetekben lehet szükséges a hidrogén kilégzési teszt?

A hidrogén-kilégzéses teszt nem csak a laktóz-érzékenység kimutatására alkalmas és ennek megfelelően különféle teszt oldatokkal végezhetik el a vizsgálatot, eltérő gyanúk esetén: laktulózzal, laktózzal, fruktózzal, stb. 
Ha a laktulózzal (a vékonybél enzimjei nem bontják így mindenképp a baktériumok segítségével kerül emésztésre) végzett teszt magas hidrogénszintet jelez, az utalhat, ezen baktériumok nagy számára is (kontaminált vékonybél szindróma betegség). A laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt a tejcukor-érzékenység gyanúját igazolhatja, míg a fruktózzal végzett vizsgálat a fruktóz intolerancia diagnózisát segíthet felállítani.
Mindhárom tesztanyaggal ugyanaz a vizsgálat menete, a leggyakrabban azonban laktózintolerancia meghatározásának irányában kérik a vizsgálatot.

A laktózérzékenység (laktózintolerancia) rendkívül kellemetlen betegség, fájdalmas tünetcsoport jellemzi (hasi fájdalom, puffadás, bélgörcsök, hasmenés, hányinger, hányás, stb.) A tünetcsoport oka lehet pl. a tejcukor-érzékenység, és olyan kórképek ahol a vékonybél felszívó felülete (bélbolyhok) károsodtak – pl. cöliákia

Laktózt (tejcukrot) a tej és tejtermékek, valamint a laktóz tartalmú élelmiszerek, ételek tartalmaznak. Ezek elfogyasztása után a tünetek lehetnek bizonytalanok, a beteg nem is gondol laktózintoleranciára, a laktáz enzim részleges, vagy teljes hiányára, csökkent működésére. A laktózintolerancia tünetek hosszabb távon erősödhetnek, egyre súlyosabbá válnak.

Egészséges embereknél a vékonybél felső szakaszában termelődik a tejcukrot (laktózt) bontó laktáz enzim. A laktóz, egy kettős cukor (diszacharid), galaktózból és glükózból áll. Csak akkor tud felszívódni, ha a laktáz enzim alkotóelemeire bontja, ellenkező esetben bontatlanul halad tovább a bélben ahol a vastagbél baktériumok hidrogénre és szerves savakra fermentálják (erjesztik), ez okozza a tüneteket.

A vizsgálat alapja a kilélegzett levegő H2 tartalmának vizsgálata

H2 gáz csak abban az esetben képződik a szervezetben, ha a szénhidrátok (jelen esetben a „kettős cukor”, laktóz), emésztetlenül kerül a vastagbélbe és az ott lévő baktériumok nem bontják le, hanem erjesztik, és e miatt hidrogén gáz képződik ami a puffadást okozza.

A VIZSGÁLAT FOLYAMATA:

Éhgyomorra végezzük a vizsgálatot.

Az egyénileg (testtömeg szerinti) meghatározott mennyiségű laktóz (vagy fruktóz, laktulóz) tartalmú teszt italt elfogyasztja a páciens.

A laktóz tartalmú ital elfogyasztása után fél óránként történik a kilélegeztetés egy műszerbe, ami méri, kimutatja tartalmaz-e, és ha igen akkor mennyi hidrogén gázt a kifújt levegő.

TUDNIVALÓK:

A vizsgálatot megelőző este nem javasolt:

  •  Nehezen emészthető, zsíros-, rost dús-, puffasztó ételeket vacsorázni.
  •  Kerülni kell a burgonya, rizs, tésztaételeket, mert elhúzódó hidrogén kiválasztáshoz vezethetnek.

A vizsgálatot megelőzően 12 órán át nem szabad:

  • dohányozni
  • mentoltartalmú ételeket
  • italokat fogyasztani
  •  fogkrémet használni.