Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Hogyan zajlik egy ételintolerancia vizsgálat?

 

Mit nevezünk ételintoleranciának? 

Ez egy olyan folyamat, melynek hátterében bélműködési problémák állnak. Tünetei igen sokrétűnek mondhatóak. A panaszok általában az étel elfogyasztása után pár órával jelentkeznek. Előfordulhat haspuffadás, hasmenés, bélgázképződés, szénanátha, krónikus fáradtság, fejfájás, migrén, ízületi fájdalom. Továbbá számos olyan bőrprobléma, mint a pattanások, az ekcéma vagy az akné. Ezen esetek érzékelésénél célszerű minél előbb felkeresni egy szakembert, és elvégeztetni egy specifikus laborvizsgálatot.

Mi okozhat ételintoleranciát? 

Ételintolerancia esetén a tápanyagot lebontó enzimek mennyisége csökkent vagy abszolút nem is voltak fellelhetőek a szervezetben. Ennek következményeképpen a szervezet nem lesz képes megemészteni a táplálékot. Az állapot hátterében számos tényező állhat. 

Melyek azok, amelyek a leggyakrabban okozhatnak intoleranciát?

A laktózérzékenység, melynek során a laktózt lebontó enzim hiányzik a páciens szervezetéből. Ide tartoznak a szulfitok, melyek a vörösborban találhatóak. Másik nagy csoport a szalicilátok. Ezek gyümölcsökben, zöldségekben, mogyoróban, kávéban, sörben és borban fordulnak elő.

Mi történik egy ételintolerancia vizsgálat során?

Az első, amely egyben a legfontosabb lépése az a szakorvosi konzílium. Fontos, hogy a szakorvos mélyre menően átbeszélje a pácienssel a tüneteit, azoknak erősségét és kialakulásuk körülményeit, így tudja majd megállapítani, hogy milyen vizsgálatokra lesz szükség. Az ételintolerancia vizsgálat során terheléses vizsgálatot vagy vérvizsgálatot szoktak alkalmazni.

 

Panasz esetén a székesfehérvári Mentaház magánorvosi központunk belgyógyászati szakorvosainkhoz bátran fordulhat!