Hétfő-Péntek: 7:00-20:30, Szombat: 9:00-13:00

Dr. Balsay Miklós

Dr. Balsay Miklós

1992-ben végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Első munkahelyem a Szigetvári Városi kórház volt, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján dolgoztam, itt szereztem 1997-ben belgyógyászati szakvizsgámat. Rövid háziorvosi kitérőt követően 2002-től a Székesfehérvári Szent György Kórház II. belgyógyászati - kardiológiai profilú - osztályán dolgoztam,  kezdettől fogva részt vettem az osztályhoz tartozó  diabetológiai szakambulancia munkájában. 2005-ben diabetológiából licence vizsgát tettem. Fő érdeklődési területem a cukorbetegséggel összefüggő érrendszeri szövődmények megelőzése és kezelése, emiatt 2016-ban a belgyógyászati angiológiai szakvizsgát is megszereztem. 2010-ben főorvossá neveztek ki.

Tagja vagyok a Magyar Diabetes és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaságnak. Több hazai kongresszuson szerepeltem előadóként. Rendszeresen részt veszek nemzetközi és országos diabetológiai rendezvényeken. 2022. januárjától teljes munkaidőben magánegészségügyben dolgozom. Diabetológiai szakrendelésemen a hozzám forduló páciensek szénhidrát anyagcsere zavarán túl azok belgyógyászati, szív-érrendszeri állapotát is felmérem. Célom, hogy a terápiaválasztás egyénre szabott legyen, a döntést a beteg bevonásával hozzam meg, mivel így érhető el a legjobb együttműködés. 

Szakrendelésemre várom:       

  • A szénhidrát anyagcsere bármely stádiumában levő betegeket: prediabetes, (csökkent cukortolerancia),  diabetes (1. és 2. típus), gesztációs diabetes, pankreatogen diabetes, 

  • Inzulin rezistencia, tulsúlyban szenvedő betegek. 

Néhány szóban a cukorbetegségről: 

Világszerte 415 millió, hazánkban 750 ezer embert érint, döntő többségük  2. típusú cukorbeteg. A nem jól kezelt cukorbetegség kisérszövődményei a szemen akár vakságot is okozó retinopátiát, a vesén a végstádiumú veseelégtelenséghez és művese kezeléshez is vezető nefropátiát, illetve a végtagokon érzészavart, lábfekélyt, fokozott amputációs rizikót  okozó neuropátiát hozzák létre, melyek mindegyike jelentős életminőség romlással jár. A felgyorsult érelmeszesedés (ateroszklerózis) okozta nagyérszövődmények a szívinfarktus, a stroke és a perifériás érbetegség gyakoribb előfordulásának kockázatával járnak, melyek mint  vezető haláloki tényezők az egyén élettartamára vannak negatív hatással.

A fenti hosszútávú szövődmények gyakran úgy jönnek létre, hogy az emelkedett vércukor sokáig rejtve marad és valamely szövődmény hívja fel a cukorbetegségre a figyelmet. Ezért nagyon fontos a korai diagnózis, a veszélyeztetettek – 2. típus esetén a túlsúlyos és elhízott személyek -  szűrése. A magas cukor tipikus tünetei: sok ivás, szomjúság, nagy mennyiségű vizelet, fogyás, genitális fertőzések, nehezen gyógyuló sebek, súlyos esetben tudatzavar. Az idejében megkezdett, hatékony kezeléssel a fenti szövődmények megelőzhetők, ez a cukorbeteg gondozás fő célja.  Ma már rendelkezésre állnak olyan korszerű gyógyszerek, amelyek a vércukor csökkentésen túl a fokozott szív-érrendszeri kockázatot is kedvezően befolyásolják. 


Szakrendelések:

Belgyógyászat | Diabetológia