Hétfő-Péntek: 7:00-20:30, Szombat: 9:00-13:00

Dr. Zakar Gábor

Dr. Zakar Gábor

Belgyógyász, nefrológus főorvos

Orvosi diplomámat 1972-ben Debrecenben szereztem, belgyógyász szakvizsgát 1977-ben tettem, nefrológiai szakképesítést 1985-ben a hazai elsők között szereztem. Vesebetegek gyógyításával, a dialízis (művese kezelés) különböző módszereivel 1974 óta foglalkozom, ezzel kapcsolatos gyakorlatomat a nyiregyházi Jósa András Kórház I. Belgyógyászatán  töltött hét év során alapoztam meg. 1979-től közel húsz éven át Miskolcon dolgoztam az ottani nefrológiai ellátás, dialízis vezetőjeként, majd kisebb kitérők után 2001-től Székesfehérváron vettem át dialízis és nefrológiai szakellátás vezetését. A BBraun Avitum Hungary 9. Dialízisközpont orvos-igazgatása mellett belgyógyász-nefrológus főorvosként dolgozom a Szent György Kórházban. 

A nefrológia (vesegyógyászat) területén belül fő érdeklődési területem az immun-eredetű vesebajok kezelése mellett kezdettől a vesebetegek táplálása, diétája, életmódja, együttműködése és ezzel kapcsolatos oktatása-edukálása volt. Ebben a témakörben 1995 óta több könyv szerzője-társszerzője voltam/vagyok. Pap Rita dietetikussal együtt a vesebetegek számára írt könyvünk tíz éven belül már harmadik kiadásban jelent meg. Törekvéseim nyomán Székesfehérváron újraindult a betegek aktivitását, rehabilitációját elősegítő otthoni hasi dialízis (CAPD) és a hozzá kapcsolt komplex tréning és kontroll program. 

Kitüntetetten foglalkozom a különböző (szív- máj- vese-) eredetű vizenyős állapotok diagnosztikájával és kezelésével, a magas vérnyomás és cukorbetegség veseszövődményeivel, a vese eredetű vérszegénységgel és kalcium-foszfor(csont) anyagcsere-zavarral. Mellékfoglalkozásként már harminc éve szervezem a hazai nefrológiai szakápolók képzését, több tankönyvet és oktatóprogramot készítettem számukra. 

Feleségemmel 2003 óta Pázmándon élünk, három gyermek és két unoka és egy spániel deríti napjainkat.


Szakrendelések:

Belgyógyászat | Nefrológia