Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Gyógytorna

Craniomandibularis Diszfunkciók Terápiája (CMD)

Az állkapocs ízület az egyik leggyakrabban használt ízületünk, mégis kevés szó esik a rehabilitációjáról. Az állkapocs sérülésekor nem csak az erős külső behatásra kell gondolni (törés, ficam), hanem minden olyan folyamatra, ami felborítja az egyensúlyt a két rágóízületünk működése között; ilyen egy órákig tartó fogászati kezelés, rossz fogszabályzás, hiányos fogazat, az éjszakai fogcsikorgatás és fogsorszorítás vagy akár a mértéktelen rágózás, az állkapocs túlzott egyoldali használata. Mindez izomspazmust okoz, triggerpontokat generál a szájon belül, aminek fel nem oldása később állkapocsfájdalmat von maga után. Jó hír az egészben, hogy a CMD terápiával mindez orvosolható. A rágóízület diszfunkciója egyéb más panaszokat is okozhat, mint a szédülés, egyensúlyzavar, nyak -és fejfájás, a mindenki által jól ismert állkapocs kattogása. Gyógytorna Fejér megyében, a székesfehérvári Mentaházban, hogy gyógytornász segítségével Ön is tehessen az egészségéért!

McKenzie terápia

Ha gerincsérv, akkor McKenzie terápia – terjedt el a köztudatban. Ennek ellenére mégis kevesen tudják, mit jelent pontosan ez a tornafajta.

A gerincsérvnek számos tünete van attól függően, melyik gerincszakaszon, milyen mértékben, milyen irányban van a porckorong kiboltosulása. A jelentkező panaszokat mindenesetre figyelni és kezelni kell. Némely esetben ez lehet reggeli merevség érzése a gerincben, mikor „be kell járódnia” a deréknak, hogy gond nélkül mozogjon; jelentkezhet fájdalom vezetés közben, a pedálok nehéz lenyomása közben; okozhat panaszt a hosszan tartó ülés, állás; lehet nehéz a cipő bekötése közbeni lehajolás vagy a tartós ülés utáni felállás, elindulás. Fájdalom mellett vagy helyett, jelentkezhet zsibbadásérzés, végtaggyengeség a felső vagy alsó végtagokon. Ahogyan a tünetek is sokfélék, a terápia is egyénre szabott. A cél, gyógytornásszal közösen megtalálni a megfelelő dinamikus vagy kitartott McKenzie mozdulatot, a megbeszéltek alapján elvégezni naponta többször a gyakorlatot, kerülni a tilos mozgásokat, és fájdalommentesen, panaszok nélkül élni a mindennapokat. A McKenzie terápia Székesfehérváron is elérhető, keresse fel bizalommal magánrendelőnket!

Schroth-terápia

Az iskolai védőnők és sok esetben a szülők otthon önmaguk felismerik a gyermekeik hátát nézegetve, hogy valami nincsen rendben. Ekkor jön az ortopéd szakorvos, aki megállapítja a gerincferdülést és/vagy Scheuermann megbetegedést, majd elküldi a gyerekeket gyógytornászhoz Schroth-terápiára. De mit is jelent ez a torna? Hatalmas koncentrációt, kitartást és odafigyelést mind a szülő, mind a gyermek részéről. Minél korábban elcsípik az orvost és a gyógytornászt, annál több idő van a gerinc javítására, a funkcionális helyzetben való „rögzítésére”. Amíg a gyermek növekedése be nem fejeződik, addig van lehetőség befolyásolni a gerinc helyes irányba való növekedését. A tornát néhány hónap alatt elsajátítják a gyerekek, amit otthon napi rendszerességgel ismételnek, amíg az orvosi kontrollok tartanak. Később sem maradnak magukra, a gyógytornász rendszeresen visszaellenőrzi a gyakorlatok helyes végzését, elvégzi az apróbb változtatásokat, amit a gerinc igényel. A torna három komponensből áll: a gerinc elongációjából (nyújtózásból), a 3D légzésből, ami a Schroth alapját képezi, valamint az izomfeszítésből. Mindehhez szükség van a gyerekek részéről jó testtudatra, szorgalomra és elkötelezettségre, hogy képesek legyenek évekig Schrothozni. Schroth terápia Székesfehérváron a Mentaház Magánorvosi Központban, ahol szakértőnk gyakorlataival és tanácsaival helyreáll gyermeke egyenes tartása.