Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

A Mentaház Magánorvosi Központban szinte minden olyan szolgáltatást megtalál, mely az epilepszia kivizsgálásában, diagnózis felállításában és annak kezelésében szerepet játszhat.

 

Az epilepszia első sorban gyermekkorban és 65 év felett jelentkezik, de felléphetnek alkalmi rohamok is, például alacsony vércukorszint vagy láz esetén.

Ezeket az idegsejtek kóros elektromos kisülése, kisülés hulláma okozza.

 

Kutatások szerint ez a fajta rendellenesség a lakosság 0,5-1%-át érinti, azonban a lakosság egészének akár 5%-a is áteshetett már ilyen típusú rohamon.

Gyakran előfordul, hogy az adott személy nem is szerez tudomást a rohamáról, hiszen nem minden esetben jár, a sokak által elképzelt rángógörccsel történő eszméletvesztéssel.

Számos esetben csak egy-egy izomcsoport rángása érzékelhető (arc, szemhéj…), de az is előfordul, hogy csupán egy pár másodperces elrévedésre lesz figyelmes az ember. Ilyenkor is megtörténik az, amit epilepsziával illetünk, vagyis az idegsejtek elektromos kisülése.

 

Ezen rohamokat 2 nagy csoportra oszthatjuk:

Parciális rohamok: 

  • Itt érintett lehet az érzékelés (zsibbadások vagy hallucinációk észlelhetők) vagy a mozgás (egy-egy végtag ritmikus rángása)
  • A tudatzavarral kísért roham először egy furcsa érzéssel kezdődik, majd az érintett hirtelen elveszít a kapcsolatát a külvilággal (elréved…). Ilyenkor előfordulhatnak akaratlan mozgások is.

Fontos kihangsúlyozni ezek veszélyét is, hiszen a kezdetben parciális rohamként jelentkező tünetek, könnyen átfordulhatnak generalizált rohamokká.

 

Generalizált rohamok:

  • Az általában 4-10 éves korban kezdődő tudatvesztések során, a fentebb említett tünethez hasonlóan „kikapcsol” az adott személy, mely során jelentkezhet rágás, csámcsogás…stb, mint akaratlan mozgás. Ezek napjában többször is előfordulhatnak
  • Az izomcsoport szerinti rángás a felső- és alsó végtagokat is érinthetik, miközben az érintett személy abszolút tudatában van a történéseknek.
  • Egy súlyosabb esetben a betegnél előfordulnak hirtelen összeesések vagy elesések, azonban ezekből rögtön fel tud állni és folytatni tudja tevékenységét
  • Legrosszabb esetben (mely a leggyakrabban jut eszünkbe az epilepszia szó hallatán) a beteg egy kiáltást követően összeesik, eszméletét veszti és ritmikus rángatózásba kezd. Ebben az esetben a rohamaktivitás már az egész agyat érinti.

 

A kialakult betegség esetén célunk a rohamok számának és intenzitásának kezelése vagy akár a teljes rohammentesség.

Ezt első sorban a betegség típusának megállapítását követően gyógyszeres kezeléssel érjük el, ám vannak esetek, ahol ez a típusú kezelés nem hozza meg a várt sikert.

Ez a gyógyszerekre adott enyhe reakciójuk miatt lehetséges. 

Ilyenkor más utat keresünk, mellyel enyhíthető vagy megszüntethetőek a tünetek. Ilyenek a különböző speciális diéták vagy esetenként a műtéti beavatkozás.

 

Milyen szolgáltatásokkal segítjük Pácienseinket a betegség felderítésében és annak kezelésében?

  • EEG vizsgálattal, mely segít megkülönböztetni az epilepsziás rohamokat más típusú rohamoktól, mint a migrénes vagy pszichogén.
  • Neurológiai vizsgálattal, mely az idegrendszer rendellenességeit tárja fel, azon belül is a központi- és perifériás rendszert befolyásoló tényezőket
  • Laborvizsgálattal, mely az általánosabbnak tűnő kérdések/problémák tisztázásában segít

 

Ezek mellett pedig, Dr. Szarvas Brigitta, epilepszia-specialista van minden felnőtt és Dr. Deák György gyermekneurológus a gyermek páciensek segítségére, székesfehérvári központunkban.

 

Központunkban minden szakrendelést megtalál egy helyen. Rövid várakozási idővel, több mint 50 orvossal várjuk Önöket! Forduljon hozzánk bizalommal