Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Lézersebészet

Anyajegyek, jóindulatú bőrnövedékek és szemölcsök lézeres eltávolítása a Mentaházban!

Az eltávolítást megelőzően átfogó szűrővizsgálatnak vetjük alá az eltávolítani kívánt elváltozást/anyajegyet.

Ekkor sor kerül a diagnózisra is, tehát annak megállapítására, hogy milyen jellegű elváltozásról van szó.

  •  jóindulatú bőrnövedékek (fibroma),
  • vírusos szemölcsök (verruca),
  • éranyajegyek (haemangiómák),
  • napsugárzás okozta időskori bőrelváltozások (seborrhoeas keratosis),
  • rákmegelőző bőrelváltozások (solaris keratosis),
  • rosszindulatú bőrdaganatok (melanoma, basalioma, laphámrák stb.)

Ezt követően a bőrgyógyász javaslatot tesz az orvosilag indokolt beavatkozásra, mely lehet sebészeti és lézeres, vagy csak lézeres beavatkozás az elváltozás jellegétől függően.

Lézeres anyajegyműtét

A lézeres anyajegyműtét ideális esetben előzetes bőrgyógyászati szakvizsgálat után történik. 

Ha nem történt anyajegyszűrés, akkor is megtörténik az eltávolítani kívánt anyajegy fizikális és dermatoszkópos vizsgálata, majd fotó készül.  Ha az anyajegy nem békés, illetve kezdődő belső rendellenesség felmerül (dysplasticus naevus ) szövettani vizsgálatra küldjük. A szövettani vizsgálatot a páciens is kérheti. 

A lézeres műtéti eljárás a bőrfelszín felett elhelyezkedő, keskeny kocsánnyal rögzülő, illetve kis méretű (1-10 mm átmérőjű) békés anyajegyeknél ideális eljárás. Helyi érzéstelenítésben történik, az anyajegy shave (bőrfelszínt követő) kimetszése után széndioxid lézerrel történik a vérzéscsillapítás, sebellátás. 

Előnyei : nincs varrat, fedőkötés is csak 3-5 napig szükséges, a pörk leválása után egy halványabb , kissé rózsaszín árnyalatú ép bőr lesz az anyajegy helyén. 

Ellenjavallat: terhesség esetén nem alkalmazható.

A műtét napján a pácienst szóban és írásban is tájékoztatjuk a műtéti terület gondozásáról. Fizikai kímélet csak több , nagy méretű, fizikai terhelésnek kitett helyen levő anyajegyek esetén szükséges.

További tudnivalók:

Az anyajegyek műtéti vagy lézeres eltávolítása csak előzetes bőrgyógyászati szakvizsgálat után javasolt. Ideális esetben első alkalommal megtörténik az anyajegyek szűrővizsgálata. A bőrgyógyász javaslatot tesz az orvosilag indokolt műtétre és eldönti, hogy csak az épben történő sebészi kimetszés vagy a lézeres (kissé felszínesebb) eltávolítás is megfelelő. Ilyenkor a pácienst zavaró (ruha vagy más testrész dörzsöli) és az esztétikai szempontból nem előnyös anyajegekről is közösen döntünk, illetve több elváltozás esetén a műtéti típusok és a sürgősségi sorrend is meghatározásra kerül. 

Anyajegyszűrés alkalmával sor kerül más eltérések diagnosztizálására is: pl. jóindulatú bőrnövedékek (fibroma), vírusos szemölcsök (verruca), éranyajegyek (haemangiómák), napsugárzás okozta időskori bőrelváltozások (seborrhoeas keratosis ) , rákmegelező bőrelváltozások (solaris keratosis), illetve rosszindulatú bőrdaganatok (melanoma, basalioma, laphámrák stb.) irányában is vizsgálat történik. 

Jóindulatú bőrnövedékek, szemölcsök lézeres eltávolítása

Előzetes bőrgyógyászati vizsgálat után kerül sor a jóindulatú bőrelváltozások eltávolítására.

 A régióról fotó készül, szövettani vizsgálat ritkán szükséges. Helyi érzéstelenítés után, az eltávolítani kívánt elváltozás jellegétől függően sebészi és lézeres, vagy csak lézeres eljárással minimális vérzéssel, fájdalom mentesen távolítjuk el a jóindulatú elváltozásokat. Fedőkötés viselése 3-7 napig szükséges. 24 óra múlva lehet zuhanyozni, és Betadine oldat  vagy jód érzékenyek esetén Octenisept spray alkalmazását követően elég egy ragtapasz is.

Előnyei : Fizikai kímélet csak akkor szükséges (3-5 nap ) ha egy régióból több min 10, nagyobb növedék került eltávolításra, illetve ha valaki erősen szennyezett helyen, nehéz fizikai munkát végez.

Az alvadásgátló kezelés mellett a kis (5 mm alatti ) elváltozások, a gyógyszeres kezelés felfüggesztése nélkül is, elláthatók. Elvégezhető bármely gyógyászati célból beültetett idegen test (pacemaker, ICD, inzulin pumpa ) viselése mellett is.  

Ellenjavallat: terhesség esetén nem alkalmazható.

A műtét napján a Páciens szóban és írásban is tájékoztatást kap a műtéti terület gondozásáról. 

Várjuk Központunkba azon Pácienseinket, kik megszabadulnának szemölcsüktől, anyajegyeiktől vagy egyéb bőrnövedékeiktől.

Központunkban minden szakrendelést megtalál egy helyen. Rövid várakozási idővel, több mint 50 orvossal várjuk Önöket! Forduljon hozzánk bizalommal