Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Nefrológia

A nefrológia, más néven vesegyógyászat a belgyógyászaton belül a vesék működésével, illetve azok működési zavaraival foglalkozó szakág. A vesék legfontosabb feladata, hogy salakanyagokat, ionokat és folyadékot válasszanak ki a szervezetből, fenntartva ezzel az ideális sav-bázis és ionháztartást. Az ideális folyadékháztartás biztosításával részt vesznek a vérnyomás és a szív-érrendszer szabályozásában. A vesék hormonok révén kiemelkedő szerepet töltenek be az egészséges vérképzésben és a csontanyagcserében.

Mikor kell felkeresnünk nefrológus szakorvost?

  • amennyiben laborvizsgálat során eGFR értékünk kevesebb, mint 60 ml/perc, illetve vesefunkció romlása 
  • amikor felmerül akut vagy krónikus vesebetegség fennállása (laborvizsgálat szükséges hozzá)
  • ha a vizelet vért-és/vagy fehérjét tartalmaz,
  • cukor-, magas vérnyomás-, szív-, máj-, haematológiai- betegség, érelmeszesedés, tartós fájdalomcsillapító szedés esetén a kezelő, illetve gondozó orvos javaslatára
  • visszatérő húgyúti fertőzések, vesemedence gyulladás kivizsgálása, vizenyők megjelenése 
  • immunológiai- (pl. rheumatoid arthritis, SLE, stb), illetve endokrinológiai kórképekben
  • öröklődő vesebetegségek (pl. polycystás vesebetegség), fejlődési rendellenesség (pl. patkóvese, solovese ) esetén.
  • vesebetegséghez vezethetnek a vizeletelvezető rendszerek betegségei, anatómiai eltérései. Ezek rendezéséhez azonban urológus, illetve nőgyógyász szakorvos bevonása elkerülhetetlen.

A vesebetegség diagnózisát követően rendszeres gondozás szükséges, tekintve, hogy bizonyos kórképek esetén veseelégtelenség, illetve vesepótló kezelés szüksége alakulhat ki, valamint a gyógyszerek adagolása, a társbetegségek nyomon követése is szakértelmet kíván a vesefunkció romlásának ütemének csökkentésére, mellékhatások, szövődmények elkerülésére. 

A vesebeteg gondozása során, amennyiben indokolttá válik, a beteget segítjük a vesepótló kezelés módjának kiválasztásában, megismertetjük vele a lehetőségeket, a hemodialízist, a hasi dialízist, illetve a vesetranszplantációt, megfelelő szakintézetbe irányítjuk. A már vesepótló kezelésben részesülő betegnél segítünk a gyógyszeres terápia, diéta beállításában, a társbetegségek kezelésében. Dr. Brasnyó Pál szakorvosunk, aki belgyógyász, diabetológus és magán nefrológus székesfehérvári rendelőnkben, sokrétű szaktudásával segíti Pácienseink gyógyulását.

Nefrológia Fejér megyében a Mentaháznál.

Központunkban minden szakrendelést megtalál egy helyen. Rövid várakozási idővel, több mint 50 orvossal várjuk Önöket! Forduljon hozzánk bizalommal