Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

EEG vizsgálat

Miben különbözik az EEG vizsgálat a CT-től és az MR-től? Mikor lehet szükség az elektroenkefalográfiai (EEG) vizsgálatra?

A CT és az MR az agy szerkezetbeli változásait hivatottak kimutatni (daganatok, gyulladások, sérülések…).

Ezzel szemben az EEG az agy elektromos tevékenységeit vizsgálja, így valós időben képes megmutatni az idegsejtek elektromos aktivitását, az idegsejtek közötti elektromos feszültéséget, mely lehetővé teszi szakértő orvosaink számára a különböző betegségek időben történő felismerését, vagy éppen azok kizárását kizárását.

 

Mikor érdemes az EEG vizsgálatra menni

  • Epilepszia gyanújával – A vizsgálat képes megkülönböztetni az epilepsziás rohamokat más jellegű rohamoktól (migrénes, pszichogén..)
  • Működés zavarok esetén – A módszer képes kimutatni ezek okát, ami lehet agydaganat, stroke, fejsérülés, gyulladás…
  • Alvás- vagy tudatzavar esetén – A vizsgálat lehetővé teszi az agy globális működészavarai és a pszichiátriai eredetű problémák elkülönítését.
  • Gyakori fejfájások, migrénes rohamok, szédülés, eszméletvesztés, látás- vagy emlékezetzavar esetén. 
  • Agyvelőgyulladás bizonyos vírus által kiváltott formája okán
  • A Jacob-Creutzfeld kór diagnosztizálása során (mely gyors szellemi hanyatláshoz vezet)
  • Máj kóma felderítése esetén (mely súlyos anyagcserezavarral jár)
  • Gyermekek esetében a visszatérő fejfájás mellett, gyakori tünet lehet a lázzal vagy láz nélkül járó görcsállapot, izomgyengeség, járászavar, megkésett mozgásfejlődés, tic-betegség, izomtónus eloszlási zavar…stb.

 

Fontos tudni, hogy az idegrendszert érintő problémák gyakran járnak más szervrendszer károsodásával is. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a tünetek megjelenését követően mihamarabb vegyünk részt a kivizsgáláson, melyet követően (a betegség igazolása esetén) szakorvosok összehangolt munkája segítségével enyhíthetjük vagy akár le is győzhetjük a fennálló betegséget!

Az elektroenkefalográfiai (EEG) vizsgálat mostantól Központunkban is elérhető!

Várjuk felnőtt és gyermek Pácienseinket, amennyiben ilyen vagy ehhez hasonló nehézségekkel küzdenek!

Központunkban minden szakrendelést megtalál egy helyen. Rövid várakozási idővel, több mint 50 orvossal várjuk Önöket! Forduljon hozzánk bizalommal