Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Gyermek szemészet

A szemészet a szem felépítésével, működésével és betegségeivel foglalkozó szakterület. A szemész vizsgálja és kezeli a szem fénytörési hibáit és a szemgolyó betegségeit. Számos szembetegség esetében a korai felismerés kiemelt fontosságú: apró korrekciókkal, gyógyszeres kezelésekkel megelőzhető, hogy a tünetek súlyosabbá váljanak, és a későbbiekben akár komolyabb látáskárosodást eredményezzenek vagy drasztikusabb beavatkozást igényeljenek.

A gyermekek látásellenőrzése az egyik legfontosabb szemészeti feladat. A gyermek szeme még javítható, időben történő felismeréssel és megfelelő terápiával megelőzhető a látáscsökkenés.

A kancsalság és a következményes tompalátás kialakulásában komoly kockázati tényezőt jelent a fénytörési hiba, ennek korai felismerése, meghatározása a gyermekszemészet alapvető feladata.

Ennek nyomán megelőzhetőek akár a magatartásbeli és tanulási problémák is. Az a gyermek, aki nem lát jól, vagy az idegrendszerét terheli túl azért, hogy élesen lásson, nem fog tudni úgy teljesíteni, ahogy az elvárható lenne.

A gyermekek szemészeti szakvizsgálata eltér a felnőttek vizsgálatától. Az sem probléma, ha a gyermek még nem tud beszélni. A kancsalsága, dioptria hibája ekkor is korrekten megállapítható.

Rendelőnkben speciálisan kisgyermekek vizsgálatára kifejlesztett készülékek is rendelkezésre állnak. A gyermek a szülő biztonságos közelében, ölében ülve maradhat.

 

Mikor keressük fel a gyermekszemészetet?

3 éves korban szintén a kancsalság, tompalátás szűrése miatt abban az esetben is, ha nincsen és a gyermeken sem látható semmilyen jel (kancsalít, közelről nézi a mesekönyvet, tv-t, sokat fáj a feje)

Iskolába kerülés előtt ajánlott részt venni szűrővizsgálaton, hiszen ebben a korban még  megjavítható, korrigálható a tompalátó szem.

Illetve bármilyen életkorban, amikor a gyermek bármilyen szemészeti panaszt jelez a szülők felé, vagy főként tanulási nehézségek, magatartás zavarok, fejfájás esetén.

Amennyiben a fentiek bármelyikét tapasztalja, keresse fel székesfehérvári Központunk kiváló szemészét, Csutáné dr. Hámori Anikót!