Nincs megjeleníthető tartalom

Székesfehérvár, Nagy László utca 1

Hétfő- Péntek 7:00-20:00 1. és 3. hét szombaton: 7.00-13.00

English
hu / en

Gyermek- és ifjúságpszichológia

Foglaljon időpontot, telefon: +36 30 161 2761

Mikor javasoljuk a gyermek- és ifjúságpszichológiai tanácsadását?

Egy család életében eljöhet a pillanat, amikor a gyermek nevelésével valamint pszichés tüneteivel  kapcsolatosan kérdések merülnek fel. Lehetséges, hogy az addig bevált nevelési elvek újabban nem érik el hatásukat, s a gyermek érzelmi-, indulati - és viselkedéses reakciói megváltoznak, akár elzárkózottá válnak, vagy elvesztik kapcsolatukat környezetükkel. A serdülők és fiatal felnőttek életvezetésében megjelenő krízisek és lelki konfliktusok megnehezíthetik az életfeladatok teljesítését. Előfordulhat, hogy a gyermek a testi tünetekkel fejezi ki lelki nehézségeit, így például hasfájás, fejfájás, ürítési gondok vagy akár tikkelés formájában. A gyermekéről gondoskodni és őt jól szeretni akaró szülő valamint az útkereső serdülő vagy fiatal felnőtt számára ilyen esetekben támogatást jelenthet a pszichológiai megközelítés. Az érintettek életfeladatainak támogatása mellett a pszichológus kezelni tudja a szorongásos-, depresszív-, kényszeres zavarokat, továbbá a traumával (pl.: válás, gyász, iskolai bántalmazás) és stresszel összefüggő- valamint a testi tünetekhez kapcsolódó pszichés nehézségeket. Ellátást tud nyújtani az evés-, ürítési- és alvás zavarok, az indulatkontroll és viselkedészavarok valamint a nemi szereppel kapcsolatos nehézségek esetén. A kliensek számára eseti vagy néhány alkalmas, továbbá heti rendszerességgel tartott pszichológiai tanácsadás illetve terápia keretében tudunk segíteni.

A pszichológiai szolgáltatások köre

A pszichés nehézségek felmérése valamint pszichológia eszközökkel való terápiás tanácsadás igényelhető a gyermekek és családok részére a Mentaház Terápia Központban. Az eszköztár széles palettája áll rendelkezésre a gyermek- és serdülőterápia során, így például a játékterápia, művészetterápia, meseterápia, pszichodramatikus játékterápia, relaxáció, imagináció, rajzterápia, gyermekhipnózis, serdülő rövidterápia és krízisintervenció, rendszerszemléletű terápia családok részére valamint a Rogers-i gyógyító beszélgetés. A tanácsadások során a terápiát mindig az egyénre szabottan - vagyis a számára elfogadható és kedvelt módszerekkel- nyújtjuk az életminőség javítása és a tünetek enyhítése/megszűntetése érdekében. Fontos cél az egyénben rejlő lelki tartalékok valamint potenciális megküzdő képességek feltérképezése és kibontakoztatása.

A pszichológiai felmérés feltételei

A felmérés nem igényel előzetes felkészülést. Az első alkalommal szülőinterjú keretében kerül sor a gyermek jellemzőinek és környezeti hátterének megbeszélésére, ahová csak a szülőket várjuk. Ezt követi a második alkalommal a gyermek felmérése játék és rajzolás segítségével. A harmadik alkalommal a szülőkkel megbeszéljük a gyermek pszichés hátterét, útravalót adunk a neveléssel kapcsolatosan valamint szükség esetén döntést hozunk a szülőkkel közösen a gyermek terápiába vételéről. A terápia hossza a kezelt nehézség valamint a gyermek saját fejlődési ütemétől függ. Lehetséges, hogy a nehézségek legyőzéséhez elegendő a néhány terápia (3-5 alkalom), de az is lehet, hogy ennél hosszabb idővel kell számolni. A terápia hatásának mérésére rendszeresen kontroll felmérést végzünk.

Minden találkozás 50-60 perces. A gyermek vagy serdülő tanácsadás/terápia heti ütemezésű, előre megbeszélt időpont alapján. A gyermek/serdülő vizsgálatának eredményeiről igény esetén írásos pszichológusi vélemény készül. A teljes körű felmérés igény esetén magában foglalhatja a szülő személyiségvizsgálatát, mely kérdőíves módszeren alapszik. Igény esetén a felmérés/tanácsadás magában foglalja a gyerekkel foglalkozó pedagógusokkal valamint az esethez kapcsolódó intézményekkel (pszichiátria, gyermekvédelem, pedagógiai szakszolgálat stb.) való kapcsolattartást és együttműködést is. A gyerek fejlődéséről a szülő folyamatos szóbeli vagy írásbeli tájékoztatást kap. 14 év felett a serdülő és szülő együtt, közös megbeszélés keretében kapnak tájékoztatást a fejlődésről, eredményekről. 4 éves életkor alatt gyermek egyedül terápiában nem vehet részt, azonban szülő-gyermek foglalkozások igényelhetőek.